2010. május 12., szerda

A gyerekek és a net

A közelmúltban egy, a  biztonságos internetezésről szóló konferencián elhangzott: ma a gyerekek átlagosan napi 160 percet töltenek a számítógép előtt, többnyire az internetet böngészve. Ráadásul - szintén e felmérés adatai szerint - a szülők 80 százalékának fogalma sincs, hogy a gyerek merre bolyong a virtuális világban.
Én magam akkor döbbentem meg igazán, amikor a 13 éves lányom egy vele egykorú ismerőse MSN-en látható fotóját mutatta: a lány saját magát fényképezte le melltartóban, és ezt a képet tette ki a profiljába. A gyerekek, kamaszodó tinédzserek, vagy épp már kamaszok sokszor önként, dalolva töltenek fel magukról kihívó fotókat, céltáblává téve magukat a neten portyázó pedofilok számára.
A Symantec 13 országra kiterjedő, 2009-ben publikált nemzetközi felmérése szerint "minden ötödik gyerek ismerte be, hogy olyan dolgokat néz, vagy olyasmit tesz az interneten, amit a szülei nem néznének el neki. A megkérdezett gyerekek húsz százalékát rajta is csípték, hogy olyasmit nézeget a neten, amit nem lenne neki szabad.
A nemzetközi átlag kétszerese, a 7-17 éves magyar gyerekeknek 42 százaléka válaszolta, hogy inkább nem igaz illetve egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy a szülei mindig tudnák, mit nézeget, ha internetezik. Ráadásul a magyar gyerekeknek csak harmada (31,5%) használ bonyolult jelszót, százból nyolc vált gyakran jelszót (8,5%), 87% nem jelez, ha gyanús e-maileket vagy internetes tevékenységeket tapasztalt, 26 százalék pedig gond nélkül kiadja a személyes adatait idegeneknek.
A szülők kilencven százaléka világszerte felismeri, hogy felelős az internetező gyermeke védelméért, és többször beszélgetnek is erről a témáról - méghozzá húsz százalékkal többet, mint tavaly. Egyik-másik gyerek megpróbálja áthidalni a nemzedékek közti internetes szakadékot is: negyedük „barátkozik” szüleivel az interneten, 14 százalékuk pedig közvetlen üzenetben vagy közösségi hálón tartja a kapcsolatot nagyszüleivel."
Ahhoz, hogy  biztonságban tudhassuk gyerekeinket az interneten keresztül rájuk leselkedő veszélyektől, először is figyelnünk kell rá. Mivel az internet nagyszerű eszköz, tiltani nem szerencsés - hiszen a tiltással amúgy is pontosan ellenkező hatást lehet elérni. Korlátokat kell felállítani, és ügyelni azok betartatására. A legtöbb orvos azt tanácsolja: 3 év alatti gyerek semmiképp ne üljön számítógép előtt, a 4-6 éves legfeljebb 20 percet, az alsó tagozatos pedig fél órát naponta, és azt is a szülővel együtt. A felsősöknek egy óra, a középiskolásoknak maximum két óra számítógépezés ajánlott naponta, és ehhez a szakemberek mindig hozzáteszik: a számítógépezés után a gyerekek lehetőleg már ne nézzenek tévét.
Nem helyes, ha a tizenegy-nehány éves gyerek a saját szobájában, a becsukott ajtó mögött böngészhet, hiszen még ha nem is akar, belebotolhat olyan tartalmakba, amelyek számára károsak. Érdemesebb a nappaliban elhelyezni a gépet, hogy a gyerek tudja: figyelnek rá.
Szintén nagyon fontos beszélni vele arról, milyen jellegű bűncselekmények áldozatává válhat ő maga is, ha felelőtlen. Épp ezért hívjuk fel a figyelmét arra, hogy
- soha ne adja ki a személyes adatait (nevét, telefonszámát, jelszavát) az interneten keresztül;
- ismeretleneknek ne válaszoljon, valamint soha ne menjen el találkozni a neten megismert személlyel szülői kíséret nélkül;
- ha kényelmetlenül érzi magát, azonnal lépjen ki a felületről;
- ne töltsön le és használjon ismeretlen programot a gépen;
- ha bármiféle problémája van, valami miatt kényelmetlenül érzi magát, szóljon a felnőttnek.
A szülő felelőssége arról gondoskodni, hogy mindig legyen megfelelő vírusirtó program a gépen, illetve hogy a tűzfal be legyen kapcsolva.
A www.bigyoo.hu oldalon megtalálhatóak azok a gyermekbarát oldalak, melyeket a Magyar Tartalom-szolgáltatók Egyesülete minősített és garantált. 


Ezen kívül létezik már a biztonságos böngészést lehetővé tevő program, erről legközelebb írok bővebben.


Források:
http://biztonsagosbongeszes.hu/hu/?cikkid=200906111
http://www.nlcafe.hu/nlegeszseg/20100418/veszelyes_internet_ovd_meg_a_gyereked/
http://velvet.hu/poronty/2010/04/06/digitalis_dzsungelharcoskent_vedjuk_gyerekeinket_a_pedofiloktol/
http://www.biztonsagosinternet.hu/node/91

1 megjegyzés:

Böbe írta...

kislányoromban nem volt divat, hogy ha Anyu sminkelt - nem fordult elő gyakran - én is kirúzsoztam volna magam. most már az .von és .riflame katalógusban is 8-10 éves kislányoknak való sminkkészleteket lehet találni.

ilyen "előképzéssel" a világhálón sem a virágos, vízeséses témákat fogják keresni.

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles