2010. május 12., szerda

A gyerekek és a net

A közelmúltban egy, a  biztonságos internetezésről szóló konferencián elhangzott: ma a gyerekek átlagosan napi 160 percet töltenek a számítógép előtt, többnyire az internetet böngészve. Ráadásul - szintén e felmérés adatai szerint - a szülők 80 százalékának fogalma sincs, hogy a gyerek merre bolyong a virtuális világban.
Én magam akkor döbbentem meg igazán, amikor a 13 éves lányom egy vele egykorú ismerőse MSN-en látható fotóját mutatta: a lány saját magát fényképezte le melltartóban, és ezt a képet tette ki a profiljába. A gyerekek, kamaszodó tinédzserek, vagy épp már kamaszok sokszor önként, dalolva töltenek fel magukról kihívó fotókat, céltáblává téve magukat a neten portyázó pedofilok számára.
A Symantec 13 országra kiterjedő, 2009-ben publikált nemzetközi felmérése szerint "minden ötödik gyerek ismerte be, hogy olyan dolgokat néz, vagy olyasmit tesz az interneten, amit a szülei nem néznének el neki. A megkérdezett gyerekek húsz százalékát rajta is csípték, hogy olyasmit nézeget a neten, amit nem lenne neki szabad.
A nemzetközi átlag kétszerese, a 7-17 éves magyar gyerekeknek 42 százaléka válaszolta, hogy inkább nem igaz illetve egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy a szülei mindig tudnák, mit nézeget, ha internetezik. Ráadásul a magyar gyerekeknek csak harmada (31,5%) használ bonyolult jelszót, százból nyolc vált gyakran jelszót (8,5%), 87% nem jelez, ha gyanús e-maileket vagy internetes tevékenységeket tapasztalt, 26 százalék pedig gond nélkül kiadja a személyes adatait idegeneknek.
A szülők kilencven százaléka világszerte felismeri, hogy felelős az internetező gyermeke védelméért, és többször beszélgetnek is erről a témáról - méghozzá húsz százalékkal többet, mint tavaly. Egyik-másik gyerek megpróbálja áthidalni a nemzedékek közti internetes szakadékot is: negyedük „barátkozik” szüleivel az interneten, 14 százalékuk pedig közvetlen üzenetben vagy közösségi hálón tartja a kapcsolatot nagyszüleivel."
Ahhoz, hogy  biztonságban tudhassuk gyerekeinket az interneten keresztül rájuk leselkedő veszélyektől, először is figyelnünk kell rá. Mivel az internet nagyszerű eszköz, tiltani nem szerencsés - hiszen a tiltással amúgy is pontosan ellenkező hatást lehet elérni. Korlátokat kell felállítani, és ügyelni azok betartatására. A legtöbb orvos azt tanácsolja: 3 év alatti gyerek semmiképp ne üljön számítógép előtt, a 4-6 éves legfeljebb 20 percet, az alsó tagozatos pedig fél órát naponta, és azt is a szülővel együtt. A felsősöknek egy óra, a középiskolásoknak maximum két óra számítógépezés ajánlott naponta, és ehhez a szakemberek mindig hozzáteszik: a számítógépezés után a gyerekek lehetőleg már ne nézzenek tévét.
Nem helyes, ha a tizenegy-nehány éves gyerek a saját szobájában, a becsukott ajtó mögött böngészhet, hiszen még ha nem is akar, belebotolhat olyan tartalmakba, amelyek számára károsak. Érdemesebb a nappaliban elhelyezni a gépet, hogy a gyerek tudja: figyelnek rá.
Szintén nagyon fontos beszélni vele arról, milyen jellegű bűncselekmények áldozatává válhat ő maga is, ha felelőtlen. Épp ezért hívjuk fel a figyelmét arra, hogy
- soha ne adja ki a személyes adatait (nevét, telefonszámát, jelszavát) az interneten keresztül;
- ismeretleneknek ne válaszoljon, valamint soha ne menjen el találkozni a neten megismert személlyel szülői kíséret nélkül;
- ha kényelmetlenül érzi magát, azonnal lépjen ki a felületről;
- ne töltsön le és használjon ismeretlen programot a gépen;
- ha bármiféle problémája van, valami miatt kényelmetlenül érzi magát, szóljon a felnőttnek.
A szülő felelőssége arról gondoskodni, hogy mindig legyen megfelelő vírusirtó program a gépen, illetve hogy a tűzfal be legyen kapcsolva.
A www.bigyoo.hu oldalon megtalálhatóak azok a gyermekbarát oldalak, melyeket a Magyar Tartalom-szolgáltatók Egyesülete minősített és garantált. 


Ezen kívül létezik már a biztonságos böngészést lehetővé tevő program, erről legközelebb írok bővebben.


Források:
http://biztonsagosbongeszes.hu/hu/?cikkid=200906111
http://www.nlcafe.hu/nlegeszseg/20100418/veszelyes_internet_ovd_meg_a_gyereked/
http://velvet.hu/poronty/2010/04/06/digitalis_dzsungelharcoskent_vedjuk_gyerekeinket_a_pedofiloktol/
http://www.biztonsagosinternet.hu/node/91

2 megjegyzés:

Böbe írta...

kislányoromban nem volt divat, hogy ha Anyu sminkelt - nem fordult elő gyakran - én is kirúzsoztam volna magam. most már az .von és .riflame katalógusban is 8-10 éves kislányoknak való sminkkészleteket lehet találni.

ilyen "előképzéssel" a világhálón sem a virágos, vízeséses témákat fogják keresni.

Blog27999 írta...

Your Affiliate Money Printing Machine is waiting -

Plus, earning money online using it is as easy as 1---2---3!

Here is how it all works...

STEP 1. Tell the system what affiliate products the system will promote
STEP 2. Add PUSH BUTTON traffic (it ONLY takes 2 minutes)
STEP 3. See how the affiliate system explode your list and sell your affiliate products on it's own!

So, do you want to start making profits???

Click here to make money with the system

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles