2010. május 20., csütörtök

A média hatalma

E. hívta fel a figyelmemet az Index egyik cikkére, amelyben arról van szó, hogy Franciaországban, a közszolgálati France 2 csatornán olyan "vetélkedőt" vetítettek, amiben a játékosok azt hitték, áramütéssel sokkolják a másik versenyzőt, ha az rossz választ ad. A résztvevők 81 százaléka halálos mértékű áramütést rótt ki a rosszul válaszolóra - és nem tudták, hogy csak átverés az egész.
Az ál-vetélkedő forgatása során tulajdonképpen egy dokumentumfilm készült arról, mennyire befolyásolja a média,  illetve egy ismert személyiség az embereket.
Idézet a cikkből:
"A jelentkezőknek kérdéssorozatot kellett feltenniük egy másik játékosnak, akit színész alakított. Rossz válasz esetén a kérdező egy általa kezelt kallantyú segítségével egyre növekvő feszültségű áramütéssel büntethette a színész-játékost. Eleinte 80, majd fokozatosan akár 460 volttal is. A szerkezetben természetesen a valóságban nem volt áram. A közönség, amely szintén nem tudta, hogy kísérletben vesz részt, hangosan buzdíthatta a játékost a rosszul válaszoló megbüntetésére.
A beépített színészt a kérdezők nem láthatták, de hangját hallhatták: nyöszörgései fokozatosan váltottak át fájdalmas kiáltásokba, majd üvöltésbe, végül könyörgésbe a játék leállítására, majd egyáltalán nem adott életjelet. Ennek ellenére a jelentkezők 81 százaléka addig folytatta a játékot, amíg az emberkínzásba fordult, és a válaszolónak hitt színész látszólag meghalt.(...)
Az időnként habozó szereplőket ez esetben egy ismert és kedvelt fiatal tévés személyiség, Tania Young azzal ösztönözte a játék folytatására, hogy minden felelősség a műsort terheli."
Ha felnőttek ezt teszik, mit várhatunk a felnövekvő generációtól?

4 megjegyzés:

Alexandra írta...

Egy ilyen kísérletről már hallottam, de a tv műsorról még nem. Elég szomorú.
Az eredeti kísérletet a II. világháború után végezték azt vizsgálva, vajon hogy lehetséges, hogy értelmes emberek felsőbb utasításra, azokat nem felülbírálva követtek el náci bűntetteket.
A kísérlet pontosan úgy zajlott, mint ahogy a fentiekben le van írva. A titok nyitja csak annyi volt, hogy nem az övék volt a felelősség.

jehudit írta...

Ez szörnyű!!!!!!!!

Böbe írta...

60-as évek végén az USA-ban (hol máshol) folytak egyetemistákkal pszihológiai kísérletek. egy részük börtönőr lett, a többiek rabok. egy idő után a börtönőrök úgy 'belejöttek' a dologba, hogy kínozták, kegyetlenkedtek társaikkal.

Blogger írta...

This is how my pal Wesley Virgin's biography begins in this shocking and controversial VIDEO.

You see, Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "SELF MIND CONTROL" secrets that the government and others used to get anything they want.

THESE are the same tactics tons of celebrities (notably those who "became famous out of nothing") and top business people used to become rich and successful.

You've heard that you only use 10% of your brain.

That's mostly because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

Perhaps that thought has even occurred INSIDE your own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about 7 years ago, while driving an unlicensed, beat-up garbage bucket of a car with a suspended license and $3.20 in his bank account.

"I'm absolutely frustrated with living check to check! When will I get my big break?"

You've been a part of those those conversations, isn't it right?

Your very own success story is going to start. You just need to take a leap of faith in YOURSELF.

CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S METHOD

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles