2010. május 20., csütörtök

A média hatalma

E. hívta fel a figyelmemet az Index egyik cikkére, amelyben arról van szó, hogy Franciaországban, a közszolgálati France 2 csatornán olyan "vetélkedőt" vetítettek, amiben a játékosok azt hitték, áramütéssel sokkolják a másik versenyzőt, ha az rossz választ ad. A résztvevők 81 százaléka halálos mértékű áramütést rótt ki a rosszul válaszolóra - és nem tudták, hogy csak átverés az egész.
Az ál-vetélkedő forgatása során tulajdonképpen egy dokumentumfilm készült arról, mennyire befolyásolja a média,  illetve egy ismert személyiség az embereket.
Idézet a cikkből:
"A jelentkezőknek kérdéssorozatot kellett feltenniük egy másik játékosnak, akit színész alakított. Rossz válasz esetén a kérdező egy általa kezelt kallantyú segítségével egyre növekvő feszültségű áramütéssel büntethette a színész-játékost. Eleinte 80, majd fokozatosan akár 460 volttal is. A szerkezetben természetesen a valóságban nem volt áram. A közönség, amely szintén nem tudta, hogy kísérletben vesz részt, hangosan buzdíthatta a játékost a rosszul válaszoló megbüntetésére.
A beépített színészt a kérdezők nem láthatták, de hangját hallhatták: nyöszörgései fokozatosan váltottak át fájdalmas kiáltásokba, majd üvöltésbe, végül könyörgésbe a játék leállítására, majd egyáltalán nem adott életjelet. Ennek ellenére a jelentkezők 81 százaléka addig folytatta a játékot, amíg az emberkínzásba fordult, és a válaszolónak hitt színész látszólag meghalt.(...)
Az időnként habozó szereplőket ez esetben egy ismert és kedvelt fiatal tévés személyiség, Tania Young azzal ösztönözte a játék folytatására, hogy minden felelősség a műsort terheli."
Ha felnőttek ezt teszik, mit várhatunk a felnövekvő generációtól?

3 megjegyzés:

Alexandra írta...

Egy ilyen kísérletről már hallottam, de a tv műsorról még nem. Elég szomorú.
Az eredeti kísérletet a II. világháború után végezték azt vizsgálva, vajon hogy lehetséges, hogy értelmes emberek felsőbb utasításra, azokat nem felülbírálva követtek el náci bűntetteket.
A kísérlet pontosan úgy zajlott, mint ahogy a fentiekben le van írva. A titok nyitja csak annyi volt, hogy nem az övék volt a felelősség.

jehudit írta...

Ez szörnyű!!!!!!!!

Böbe írta...

60-as évek végén az USA-ban (hol máshol) folytak egyetemistákkal pszihológiai kísérletek. egy részük börtönőr lett, a többiek rabok. egy idő után a börtönőrök úgy 'belejöttek' a dologba, hogy kínozták, kegyetlenkedtek társaikkal.

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles