2010. április 4., vasárnap

Pornólapot kitenni tilos!

Nemrég levelet kaptam Esztertől, aki a saját blogján a következőket írta:

Néhány éve arról beszélgettünk a férjemmel, hogy ha nyernénk a lottón, akkor (miután a különféle rendű és rangú ismerősöknek titokban ajándékoztunk lakást, autót, kisbabát, hatalmas plüss delfint, szobrászműhelyt, ki mire vágyott éppen akkor) milyen alapítványt hoznánk létre, hogy aztán ott életem végéig a jó ügyet szolgálva játszhassam a kibírhatatlan főnököt. Komolyan vettem a kérdést, mert igazán rá akartam találni arra a területre, ami tényleg érdekel, ahol motivált vagyok és amiért képest lennék sokat és dalolva dolgozni (hátha egyszer majd lottónyereménytől függetlenül is szembejön velem a lehetőség, én meg nem ismerem fel, mert még sose gondoltam végig). Egyszer csak rájöttem. Olyan, a gyerekek érdekvédelmével foglalkozó szervezetet alapítanék, ami nem a hátrányos helyzetű, nem a beteg és nem a szegény gyerekeket támogatná, hanem minden gyerek környezetére hatással lenne ebben az országban, mégpedig elsősorban a médiára vonatkozó szabályok finomításával. Mert az szerintünk nem normális, hogy a négyéves gyerekem bármelyik közértbe betérve azt hallhatja az ott is ordító rádióból, ha épp hírösszeállítás megy, hogy tizenöt évet kapott a barátnője hátába horogkeresztet véső kalocsai gyilkos. És nyilván nehéz meghúzni a határt az újságosnál kirakott jaj, de szép pucér nénik meg a pornográf lapok között, de talán fel lehet állítani egy olyan kritériumrendszert, ami alapján egyértelmű lehet, hogy mit szabad és mit nem szabad kitenni. És a jelenlegi jogi szabályozással ellentétben talán azt is el lehet érni, hogy ne csak iskola, óvoda és templom közelében legyen tilos az egymás mellét nyalogató nénik képe (ma reggeli élmény, ami után felhívtam a Lapterjesztőt, onnan tudom a szabályt), mert a kisgyerekek, ebben talán egyetértünk, nem hermetikusan lezárt dobozokban közlekednek az ovitól hazáig (vagy a templomig), és ez a képmutató jogszabály igazán felháborító. Nem arra lenne szükség, hogy erőszakkal szabályozzunk mindent egy (szintén álságos) tisztogató ideológia mentén, csak arra, legyen választási lehetősége azoknak, akik a saját otthonunkban és környezetünkben tudatosan próbálják irányítani ezeket a befolyásokat.
Szóval Eszter felvette a kapcsolatot a Lapterjesztővel, és kérdésére, hogy mit is lehet közszemlére kitenni, a következő választ kapta:
A 210/2009.(IX.29.) Kormányrendelet alapján
20. § (1) Szexuális terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.
(2) Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint vallás gyakorlására szolgáló egyházi létesítmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül szexuális termék nem forgalmazható.
(3) Szexuális termék - a szexuális termék forgalmazására szakosodott üzletek kivételével - csak zárt csomagolásban, a többi terméktől elkülönítve forgalmazható.

A 28. paragrafus leírja, hol olvasható, hogy mi az a szexuális termék: 

f) szexuális termék: az Fgytv. 2. § v) pontjában meghatározott termék.

A fogyasztóvédelmi törvényben pontosan leírják, mi minősül szexuális terméknek:  

v) szexuális termék: olyan birtokba vehető forgalomképes dolog, amelynek elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, különösen amely nemi aktust vagy egyéb szexuális cselekményt nyíltan ábrázol, illetve emberi testet, testrészt szexuális ingerkeltésre alkalmas módon vagy szexuális ingerkeltés céljából ábrázol, ideértve a - rendeltetése szerint - szexuális ingerkeltésre szolgáló, nemi aktus vagy egyéb szexuális cselekmény során alkalmazható eszközt is, a fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz kivételével.

Tehát erre a törvényre hivatkozva igenis be lehet szedetni a pornólapokat, vagy legalábbis követelni, hogy takarják le az - adott esetben - egymás mellét nyalogató nőket.

4 megjegyzés:

jehudit írta...

Hát nem tudom, szerintem ilyen újságok kihelyezése gyerekfej magasságban szintén kiakasztó. Nem csak oviba és templomba menet kéne tiltani. hanem figyelembe kéne venni a kihelyezés módját is.

Én már szedettem be újságosnál gyerekfej magasságból közszemlére kitett pornólapokat.

Képzeld el a szitut, beállsz a sorba újságot venni, 80 cm magasságban pedig ki vannak téve a pornóújságok. Nem egy, hanem sok, kb 3-4 sor. Ott a gyerek orra előtt. Én biza leszedettem. Rakja fel és a hátsó sorba. Mert mit is kéne tennem? Nekem kéne e-miatt elkerülnöm az újságost? Hát nem!

aarkus írta...

Nemcsak ott tiltják: mindenhol tilos kitenni. (Ovi, iskola, templom közelében egyenesen árulni is tilos.)

Velem ma az történt, hogy egy helyen szóltam, és az újságos nem volt hajlandó bevenni a pornólapokat. Írtam tehát a Nemzeti Fogyasztóvédő Hatóság (www.nfh.hu) területileg illetékes felügyelőségére egy panaszt. Ennek az az értelme, hogy ők minden beérkezett panaszt kötelesek kivizsgálni, tehát ha mással nem, de egy kis macerával, kellemetlenséggel (jó esetben pénzbírsággal) mindenképpen jár ez az újságosnak. Ha pedig mondjuk a harmadik ilyenbe szalad már bele, akkor talán meggondolja, melyik lapot hová teszi ki.

Névtelen írta...

Én minap találkoztam egy országos bevásárlóáruházban a pénztárnál kihelyezett bulvárlap reklám-példányával. Gondolom a címlapon bemutatott hölgy képe nem sért törvényt, de sorbaállás közben (gyakran kiskorú gyermekeimmel együtt) nem biztos hogy ezt a címlapot nézegetném. Hol a határ? És ezt ki szabja meg? Mit lehet ellene tenni? (Ja. Én is beírtam abba a bizonyos könyvbe! Már csak a macera kedvéért is!!)

Maimoni írta...

Szia! Jól tetted. Sajnos, a kormányrendelet értelmezése bizonyos területen szerintem szubjektív, pont ezért, mert van, ami valakinek már a szexuális termék kategóriába tartozik, másnak meg még nem... De szólni mindenképpen érdemes.

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles