2010. március 27., szombat

Szól a rádió

Nagyon felhúztam magam múlt szombaton ismét, ezúttal a rádió miatt. Autóztunk éppen, valami hallgatható rádióműsort kerestünk, így hát csak barangoltunk az állomások között. Egyszer csak a rádiókabaréra oly jellemző tömeges kacaj hangja ütötte meg a fülemet; ó hagyd itt! - mondtam a férjemnek. És hallgattuk. Egészen jó kis szám volt épp, Abody Béla, és az őt utánozó Gálvölgyi János. De aztán vége lett, és ami ezután következett, az megdöbbentett. Badár Sándor vezette egyébiránt a - ha jól emlékszem - Kabaréklub plusz című műsort, és a saját stand up száma volt az utolsó műsorszám. Délután negyed kettő volt, amikor Badár épp egy olyan történetet mesélt, hogy a zebra előtt odalépett hozzá egy jósnő külsejű egyén, és miután közölte vele, hogy egész eddig rá várt, azt is hozzá tette: "lesz*plak egy ezresér'!" De nem ilyen finoman csillagozva, ahogy most én írom, nem sípolva: szombaton, ebéd után, amikor abszolút esélyes, hogy a családokban szól a rádió (már ahol még van), és akkor ezt kapják egyszer csak. Örültem, hogy nem voltak velünk a gyerekek.


A rádiókra vonatkozó korlátozások - számomra - kevésbé egyértelműek, vagy inkább így is, úgy is értelmezhetőek. Itt nincs 12-es kategória, csupán 16-os és 18-as, illetve sugárzásra alkalmatlan műsorszámok csoportja.
Az ORTT klasszifikációs állásfoglalása szerint:
"Drámai-irodalmi műsorokban (pl. hangjátékok, irodalmi összeállítások), továbbá olyanokban, amelyek bűncselekményekkel is foglalkozhatnak, illetve azon műsorszámokban, amelyek témájának meghatározó eleme az erőszakosan megoldott konfliktus, az agresszió technikájának valamint következményeinek bemutatása visszafogott kell legyen, és kerülni kell a hallgatóságot túlságosan riasztó hanghatásokat. Szexuális erőszakra vonatkozó verbális utalás szórványosan és visszafogottan fordulhat elő, azonban a cselekményvonal vagy a téma szempontjából szigorúan indokoltnak kell lennie.
Szexualitásra utaló célozgatások megengedettek, azonban nem szolgálhatnak kimerítő részletekkel az intim szexuális tevékenységre vonatkozóan. Az ajánlott korosztály korlátozott élettapasztalatainak következtében károsak lehetnek azok a műsorszámok, amelyekben a szexualitás tisztán az ösztöni kielégülés eszközeként jelenik meg, a nemekről kialakult sztereotípiák túlságosan nyersen ábrázolódnak, illetve ha a nők szexuális objektum szintjére redukálódnak.
Bár a törvény a durva beszédre vonatkozóan nem rendelkezik, azonban használatának védhetőnek kell lennie a szövegösszefüggés és eredetiség oldaláról. A társadalmi megítélés szerint durvának, trágárnak tekintett szavak, kifejezések a szereplők vagy a helyzetek jellemzésére, a valóság ábrázolása céljából előfordulhatnak, amennyiben ez a hallgató tájékoztatása vagy a művészi hatás szempontjából indokolt. Az ilyen módon besorolt műsorszámokban a durva, esetleg trágár kifejezések használata azonban nem lehet sem mértéktelen, sem túlságosan agresszív. "

Valaki mondja meg, mi a mértéktelen, és mi a túlságosan agresszív?

6 megjegyzés:

Anna írta...

Hahh. Kiskapuk. Mindenki értelmezi ahogy akarja. Mármint ahogy az egónak jó. Ez a modren világ ugyebár. Csatlakoztam hozzád!

Maimoni írta...

Köszönöm!:)

Száva írta...

Szia!
Teljesen egyetértek veled abban, hogy elindítottad ezt a blogot.

Én komolyan gondolkodtam már rajta, hogy kik azok az emberek, akik pénzért jóváhagynak különböző showkat és hagyják azokat hosszú távon futni. Csókoltatnám őket a magyar, minőségi tévézés nevében, meg hasonlók. Nem csak a korhatárazással vannak itt komoly problémák és nem igazán tanultunk meg még a jogainkkal élni semmilyen probléma esetén.

Köszönöm sokak nevében, hogy elindítottad és kész vagy összefogni egy ilyen kezdeményezést!

Maimoni írta...

Remélem, sokan így gondolják! :)

gusson írta...

Ez most komoly? Ha igen, akkor nincs más hátra, be kell tiltani a Kossuth adót is. 00:00-22:00 között csak csendet lehessen közvetíteni, az mindenkinek jó.

Mielőtt nekem esnétek, higgyétek el, értem a problémátokat, de hogy épp Magyarország talán utolsó értelmes rádióadóját "feljelentgetni"?!? Áááááá...
Az a helyzet, hogy ez az adó a fölnőtteknek (nem véletlenül írtam így) készít műsorokat, egy nagyon kis műsorsávot kivéve. Mivel ez adott, számítani lehet benne sikamlósabb témákra.

A retekklubos mónikasós fogatlan birka káromkodása nem zavaró du. 4-kor? A cölöpvagyokmencsémeg műsorok helyénvalóak? A képmutató 12-es karikázós csúnyánnembeszélünkcicitnemmutatunkmertazkáros, de simán lelövünk bárkit idióta, zs kategóriás szemét filmek nem bökik a szemeteket?
Óóóóó...

Maimoni írta...

Már hogy ne bökné??? De attól ez még nem helyes.

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Tiszta kép, tiszta hang. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates | Blogger Styles